אירוע מדיה, אירוע תקשורתי
Media Event
אירוע מדיה הוא טקס ייחודי האופייני לתקשורת הטלוויזיונית של ימינו. שידור חי ההופך את ההיסטוריה לריטואל גלובלי. אירועי מדיה יוצרים שינוי בתפיסת ההיסטוריה עצמה, באשר הם תורמים לראייתה כסדרה של אירועי שיא חזותיים ולא כתהליך ליניארי, הדרגתי, סימבולי ביסודו. אירוע תקשורתי הוא כינוי למהלך המכוון על ידי גורמים פוליטיים, מסחריים, ציבוריים או עיתונאיים, והחותר לקביעתו של סדר יום. אנטי-אירוע הוא אירוע תקשורתי מתוכנן שהסתיים בכישלון.
בימינו הפכה הטלוויזיה למדיום המרכזי של רישום הזיכרון וההיסטוריה. מצב זה נוצר, בין השאר, בזכות תפוצתם הרחבה של מכשירי הטלוויזיה ושכיחותו של השידור החי, המסוגל להעביר בזמן אמת אירועים מכל נקודה בעולם וליצור באמצעותם חוויה גלובלית. המונח "אירוע מדיה" מזוהה בעיקר עם עבודתם של צמד החוקרים דניאל דיין ואליהוא כ"ץ (Dayan & Katz, 1992). השניים מחלקים אותו לשלוש קטגוריות: הכתרות ולוויות ממלכתיות; כיבושים (לאו דווקא בזירה הצבאית אלא בעיקר בזירה הציבורית, הסימבולית, דוגמת ביקור סאדאת בירושלים והנחיתה על הירח); ותחרויות – בעיקר בתחום הספורט. לאירועי המדיה מיוחסת השפעה על עיצובו של הזיכרון בעידן האלקטרוני: הם עשויים להיחרת בזיכרון הקולקטיבי שלנו באמצעות אסוציאציות. כך, לדוגמה, זכרו של הנשיא קנדי נחרת בתודעה באמצעות תמונת הלווייתו בטלוויזיה. אחד מן האפקטים החשובים של תמונות אלו הוא שהן משתלבות עם המצבים הממשיים שהולידו אותן, עד שהן הופכות למייצגות בלעדיות של אותם אירועים. על-פי השקפה זו, עבור ישראלים רבים דימוי השלום עם מצרים הוא תמונות טקס החתימה על ההסכם, ויותר מכך, התיעוד הטלוויזיוני של נחיתת סאדאת בישראל. גם רצח רבין, כך נטען, יהיה לעולם אוסף הרגעים הטלוויזיוניים ששיאם בלוויה הממלכתית.
אירועי המדיה מהווים אזכורים לארגון הזמן האישי וההיסטורי. לבני אותו דור הם מספקים נקודות התייחסות משותפות והיסטוריה קולקטיבית. כך, לדוגמה, אנשים שצפו בנחיתה על הירח עדיין יכולים לספר היכן היו ומה עשו בזמן השידור. אמצעי התקשורת מעודדים, מתוך אילוץ ואינטרס, את הפיכתם של אירועי המדיה לבעלי קיום עצמאי המנותק מן האירוע המקורי וממשמעויותיו. כך נוצר לא אחת קשר סימבולי בין אירועי מדיה שונים. הלווייתו של רבין, לדוגמה, השוותה לא אחת עם זו של הנשיא קנדי, שהתקיימה שלושים שנה קודם לכן.
אירועי המדיה מתחרים בכתיבת ההיסטוריה ויש להם תפקיד חשוב ביחס להגדרת תוכני הזיכרון הקולקטיבי: הטענה היא כי אופיים הדרמטי והאישי הוא, בסופו של דבר, מה שנותר בזיכרון. מאמצי ההסטוריונים ומדעני החברה להבחין בהמשכיות ולהגיע אל מעבר לאישי נדחקים הצדה לטובת שיאים נרטיביים וחזותיים בעלי כושר פיתוי ויכולת מוכחת להשתמרות בזיכרון הציבורי. בנוסף, אירועי מדיה המצוטטים או המשוחזרים בסרטים, בסדרות היסטוריות או בסדרות דרמה טלוויזיוניות יוצרים זיקה בין ריטואל לבדיון ומוכיחים את הטענה כי תיעוד מקצועי של ההיסטוריה אינו זהה בסופו של דבר למה שאנחנו זוכרים (ע"ע שחזור).
השקפת עולם הרואה באמצעי התקשורת מכשיר בידי האידאולוגיה השלטת, רואה את אירוע המדיה כמניפולציה הגמונית: אמצעי התקשורת וגורמי השלטון עושים יד אחת בשאיפתם ליצור אירועי מדיה מלאכותיים. כך לדוגמה, טען ז'ן בודריאר, הפכה מלחמת המפרץ הראשונה, בחסות רשת ה-CNN, לאירוע מדיה מסוג חדש; עבור הצופה בבית היתה המלחמה לאוסף של דימויים טלוויזיוניים מרתקים, ממוחזרים ומנותקי הקשר (Baudrillard, 1990). גם בהלווייתה של הנסיכה דיאנה, בספטמבר 1997, תחת ה"מטרייה" התקשורתית, היה העולם שותף לרגע למערכת הערכים המערבית ששיקף אותו אירוע; בחסותו הפכה מערכת זו למובנת מאליה ויצרה דפוסי תגובה צפויים ביחס לפרשנות המציאות.
ראוי להבחין בין אירוע מדיה במובנו הגלובלי, לבין אירוע תקשורתי, שעניינו, לרוב, קביעת סדר יום מקומי. גורמים שונים: פוליטיים, מסחריים, ציבוריים או עיתונאיים, מפיקים אירועים שתכליתם היחידה היא להיות מסוקרים על ידי התקשורת, ובכך ליצור "שיחה" ולהשפיע על השיח בכיוון הרצוי ליוזמים (ע"ע יחצנות ; ספין). לא אחת מתאימים פוליטיקאים את שעת נאומיהם לשעת מהדורת החדשות כדי להעניק להופעם נופך של אירוע תקשורתי (ע"ע טלפוליטיקה). המונח אנטי-אירוע הוא אירוע תקשורתי מתוכנן שהסתיים בכישלון.
מכאן לאן?
Baudrillard, J. 1990: The Gulf War Did not Take Place, trans. P. Patton, Bloomington: Indiana University Press.
Dayan, D. and Katz, E. 1992: Media Events, The Live Broadcasting of History, Cambridge, MA. & London: Harvard University Press.
Handelman, D. & Shulman, D. 1990: Models and Mirrors, Towards an Anthropology of Public Events, Cambridge, MA: Cambridge University Press.
Leavy, P. 2007: Iconic Events: Media, Politics, and Power in Retelling History, Lanham, MD: Lexington Books.
תאור / מקור התמונה:
Where Were You When Apollo 11 Landed On The Moon?
Download Source (www.worldsciencefestival.com)