לוגוצנטריות, לוגוצנטריזם
Logocentrism
מונח מרכזי מבית היוצר של פילוסוף הדקונסטרוקציה ז'ק דרידה (Derrida). המונח מתייחס לנטייתה של המסורת המערבית להגדיר את עצמה על-ידי הדומיננטיות של הלוגוס. מצב שבו מילים, רעיונות ושיטות חשיבה נשלטים בידי סמכות או מרכז אשר נמצאים מחוץ להם וקובעים את תוקפם ואת ערך האמת שלהם. הלוגוצנטריות מעמידה את הלוגוס (מאמר, היגיון, חוק, אל) כשיטה כוללת המצנזרת כל חשיבה השונה מהנחות היסוד שלה. התשוקה ללוגוצנטריות, המאפיינת את החשיבה המערבית מאפלטון ועד ימינו, פירושה תשוקה למקור ולסמכות.
ההתנגדות ללוגוצנטריות מתאפשרת באמצעות טקסטואליזציה של העולם. בהקשר זה יש להבין את אמירתו המפורסמת של דרידה: "שום דבר אינו מחוץ לטקסט" (ע"ע
השאיפה ללוגוצנטריות, הניצבת בבסיס המסורת המערבית, זוכה לביקורת מכיוונים רבים: מנקודת המבט של
מכאן לאן?
מקורות
נוריס, כ' 1989: דקונסטרוקציה, תרגום: צ' מרמלשטיין, תל אביב: ספרית פועלים.
Derrida, J. [1967] 1976: Of Grammatology, trans. G. C. Spivak, Baltimore and London: The Johns Hopkins University Press.
— 1978: "Structure, Sign, and Play in Discourse of Human Sciences", in: Writing and Difference, trans. B. Bass, Chicago: Chicago University Press, pp. 278-294.
— 1981: "The Father of Logos", in: Dissemination, trans. B. Johnson, Chicago: Chicago University Press.
Handelman, S. 1982: The Slayers of Moses: The Emergence of Rabbinic Interpretation in Modern Literary Theory, Albany: State University of New York Press.
תאור / מקור התמונה:
Brendan Gleeson in Calvary