שוביניזם, סקסיזם

Chauvenism, Sexism

שוביניזם הוא לאומנות קיצונית שיש בה יסודות של שנאת זרים (קסנופוביה). המילה גזורה משמו של ניקולה שובין (Chauvin), שהיה מחייליו של נפולאון והצטיין בנאמנות עיוורת למנהיגו. המונח מוּחָל על כל עמדה קיצונית, כוחנית ומפלה נגד אינטרסים של קבוצה לאומית, אתנית, דתית או מגדרית. אפשר לדבר על "שוביניזם לאומני", על "שוביניזם גברי" ועוד. סקסיזם הוא עמדה השופטת אדם על-פי מינו. המונח מתייחס בדרך כלל לסקסיזם גברי המניח את עליונותו ה"טבעית" של הגבר על האישה, מתייחס אליה כאל אובייקט מיני ומצדיק יחס מפלה ומדכא כלפיה.

הפמיניזם לגווניו רואה כמשימתו המרכזית את המלחמה בשוביניזם הגברי ובסקסיזם. לשם כך פותחו אסטרטגיות מגוונות: אסטרטגיות פוליטיות המבקשות שוויון בחלוקת הכוח (ברמה הפוליטית, הכלכלית, החברתית והמינית) ואסטרטגיות תרבותיות המבקשות לחשוף את הייצוג הסמלי המפלה של נשים בעיני גברים ושל הנשיות בכללותה בטקסטים מרכזיים של התרבות. הפמיניזם פועל לפירוק עמדות אלה על-ידי חשיפת מנגנונים שוביניסטיים וסקסיסטיים, ישירים ובעיקר עקיפים, במטרה לצמצם את השפעתם המעוותת על מבנה המציאות.

סקסיזם משמעותו התבטאות והתנהגות הניזונות מהשקפת עולם שביסודה דעות קדומות נגד נשים (קמיר, 2002: 44). גישה סקסיסטית מוצאת את ביטויה בזלזול מופגן כלפי יכולתן האינטלקטואלית של נשים, ביקורת על "רגשנותן", אמונה באי-התאמתן ל"תפקידים גבריים" (נהיגה, לחימה וכדומה). התנהגות סקסיסטית פירושה להתייחס אל נשים בהתנשאות, לראות בהן מועמדות לתפקידים זוטרים, להתייחס אליהן כאל אובייקט מיני ועוד.

תשומת לב מיוחדת ניתנת לשפה הסקסיסטית ולדימוייה. הביקורת מבקשת ליצור שפה תקינה, למשל להשתמש במילה Humankind במקום במילה Mankind, או במילה Chairperson במקום המילה Chairman וכדומה. דוגמה אחרת היא הבלטת ההבדל, בשפה העברית, בין המילה הניטרלית "מכשף" לבין המילה השלילית "מכשפה". המילה "מכשף" נוטה להגדרת העיסוק בעוד המילה "מכשפה" מתארת באופן מהותני את אופייה הדמוני של האישה (ע"ע תקינות פוליטית ; גזע/גזענות ; גזענות חדשה  ; מגדר).

מקורות

קמיר, א' 2002: פמיניזם, זהוית ומשפט, תל אביב: משרד הביטחון, אוניברסיטה משודרת.

 

 

 

תאור / מקור התמונה:

Source: https://psicologaenmadrid.com/que-hacemos/falta-de-habilidades-sociales

תרבות, מחשבה, תקשורת
דוד גורביץ' דן ערב

“אנציקלופדיה של הרעיונות” הינה חיבור אנציקלופדי מקורי וביקורתי על תרבות, מחשבה ותקשורת בנות זמננו; מדריך תיאורטי ושימושי למסע בין תחומי דעת מרכזיים של חיי הרוח והיומיום, הכולל יותר מ-600 ערכים על הרעיונות המעצבים את חיינו. עוד על התרבות

סמן דף זה

×