ידידותיות

Friendliness, User Friendly

תכונה של מוצר, של שירות או של טקסט המדגישה את אופיו הנגיש והתקשורתי למשתמש. מניפולציה שיווקית מְפַתָּה, המרגיעה את הצרכן בהבטחה מוקדמת להנאה ולסיפוק קל ומיידי. מטאפורה שיווקית רווחת בשפת הפרסום בימינו.

השימוש במונח קשור לעולם המחשבים. משווקי המחשב האישי ביקשו לשכנע את הציבור כי ממשק המחשבים אינו מצריך הכשרה מיוחדת, ולכן הוא ידידותי למשתמש (User Friendly). בהמשך נדד השימוש במונח למכשירים ממוחשבים אחרים (טלפון סלולרי, למשל) ולבסוף הורחב למגוון מוצרים ושירותים כלליים.

התואר "ידידותי למשתמש" אינו מציין רק תכונה אובייקטיבית, אלא מערכת של ציפיות:

  • התמקדות בחיי היומיום מנקודת מבטו של הצרכן. הפיתוי הוא לרכוש מוצר מסוים, המזוהה כנגיש וכידידותי, ולדחות מוצר הסובל מחסרונות כגון מורכבות יתר ואי-נגישות.
  • הסרת כל דיבור על קושי או על מאמץ הנדרשים כדי לעכל את החדש ולהתגבר על זרותו.
  • הבטחה לנגישות ולסיפוק מיידי. זוהי הצהרה סוחפת המבטלת את האפשרות לכישלון, ובתוך כך מחניפה לצרכיו הנרקיסיסטיים של הצרכן.
  • הנחה כי תכונת הידידותיות היא קריטריון בסיסי לרכישה. קריטריון זה מותיר את הצרכן במצב סביל, כמי שאינו נדרש לעשות דבר אלא לתת למוצר לפעול את פעולתו.

המטאפורה השיווקית המכונה "ידידותיות" היא חלק בלתי נפרד מהכלכלה הקפיטליסטית בת זמננו. הפרסומת מדגישה את הנגישות, את הקלילות ואת האטרקטיביות של מוצריה. חרושת התרבות מייצרת סדרת מוצרים שימושיים וסמליים בתוך פס ייצור שתכונת הידידותיות מוטבעת בו מראש. הדרישה לידידותיות אינה מצטמצמת למוצרים בני קיימא, אלא מתפרשת למגוון מוצרים וקִניָינים רוחניים: הרצאה קליטה מפיו של מרצה ידידותי, סוחף ורהוט בניסוחיו; ספר חדש וידידותי, שאותו יכול הקורא לשלב בעולם רוחני מובן ומוכר; מגזין פופולרי וידידותי בענייני מדע ועוד. הידידותיות הופכת לתכונה סטנדרטית בכל מוצר תקני הפועל בתנאי השוק התחרותי (קזין, 2008). התוצאה היא הגברת הצריכה והרחבתה לתחומים חדשים אך "לא בעייתיים"; עידוד גורף לתחושת האושר הצרכני; התעלמות ממוצרים שאינם נושאים תכונה זו – מוצרים העלולים להוביל לדיאלוג טעון עם הנמען, או חלילה לאיים על עמדותיו; הפיכת הנוחות לקריטריון כמו-איכותי ועל-ידי כך ביצור הסטטוס קוו והקונפורמיזם החברתי (ע"ע ייעוץ, אימון אישי).

מקורות

קזין, א' 2008: על הנוחות, תל אביב: בבל.

Mandel, T. 1997: The Elements of User Interface Design, Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc. 

תאור / מקור התמונה:

bigstock-148972916

תרבות, מחשבה, תקשורת
דוד גורביץ' דן ערב

“אנציקלופדיה של הרעיונות” הינה חיבור אנציקלופדי מקורי וביקורתי על תרבות, מחשבה ותקשורת בנות זמננו; מדריך תיאורטי ושימושי למסע בין תחומי דעת מרכזיים של חיי הרוח והיומיום, הכולל יותר מ-600 ערכים על הרעיונות המעצבים את חיינו. עוד על התרבות

סמן דף זה

×