קישוריות

Connectivity

(א) שיטה לארגון מידע, הזוכה לביטוי מלא באינטרנט. הרעיון כי הטקסטים השונים קשורים ביניהם ושכל טקסט הוא אמצעי קישור לטקסט אחר; (ב) שיטת פעולה של מערכות מורכבות בעידן הגלובליזציה: מערכות מתקשרות ביניהן על בסיס של סטנדרטיזציה, הומוגניזציה ומסדרונות קישור, היוצרים תחושה שכל המקומות בעולם מחוברים ביניהם במתכונת סימון דומה.

אוסף הטקסטים, קובצי המולטימדיה ושירותי רשת אחרים יוצרים ספרייה אלקטרונית עצומת ממדים, שהיא הבסיס לאינטרנט. אתרי האינטרנט, על הטקסטים השונים שבהם, מקושרים ביניהם, כך שבאופן פוטנציאלי הסך הכולל יוצר רשת אחת. ההיפרטקסט מציע קישוריות היוצרת תמונת מצב כוללת של מידע: מעין תפריט מוטמע המצוי ברצף הליניארי של הטקסט המוצג. סימון מילה מסוימת ופתיחת "חלון" אל עולם המושגים הקשורים אליה מיישמים את הקישוריות והופכים אותה לתהליך אינסופי של חיפוש אחר קישורים נוספים, אחר ידע נוסף, המצטבר ברשת באופן רב-ממדי.

הקישוריות היא תכונה המאפיינת פעילות של מערכות בעידן הגלובליזציה, שבו נוצר סדר עולמי המבוסס על דמיון בסימון ובשכפול של אופני התגובה. בעקבות זאת נמחקים ההבדלים התרבותיים המקומיים ונוצרת מתכונת קבועה, אנונימית וממוחזרת, המשרתת את הזרימה הפונקציונלית של ההון הבינלאומי ושל עולם השירותים הנלווים לו (Lash and Urry, 1994; Tomlinson, 1999). כך מתקבלת מתכונת קבועה, אחידה וחוזרת של קישורי זמן/מרחב, המקרבים זה לזה אירועים ומקומות רחוקים. כפועל יוצא מכך נוצר מרחב שטוח של בו-זמניות – און ליין – המאחד את המערכות כולן.

התהייה העולה לנוכח שלטונו של ההיפר-לינק היא מה מעמדו האונטולוגי העכשווי של הטקסט? במילים אחרות, האם הקישוריות האינסופית מבטלת את המעמד האוטונומי של הטקסט המיוחס?  בהקשר זה יש לציין כי בשנים האחרונות התפתח בבתי המשפט בארצות הברית דיון ער בשאלת מעמדו המשפטי של הקישור. האם עצם העובדה שאדם משלב באתר האינטרנט שלו קישור לתוכן המפר את החוק (לדוגמה, קובץ המוגן על-פי חוקי זכויות יוצרים או מאמר המפר את חוקי לשון הרע) הופכת את הקישור עצמו לבלתי חוקי ואת המקשר לעבריין?

Landow, G. P. 1991: Hypertext in Hypertext: The Convergence of Contemporary Critical Theory and Technology, Baltimore: The Johns Hopkins University Press.

Lash, S. and Urry, J. 1994: Economies of Signs and Space, London: Sage.

Bio, B. 2007: Web Data Mining: Exploring Hyperlinks, Contents, and Usage Data, New York and Berlin: Springer.BB

Tomlinson, J. 1999: Globalization and Culture, Cambridge: Polity Press.

 

 

תאור / מקור התמונה:

Source: Unknown

תרבות, מחשבה, תקשורת
דוד גורביץ' דן ערב

“אנציקלופדיה של הרעיונות” הינה חיבור אנציקלופדי מקורי וביקורתי על תרבות, מחשבה ותקשורת בנות זמננו; מדריך תיאורטי ושימושי למסע בין תחומי דעת מרכזיים של חיי הרוח והיומיום, הכולל יותר מ-600 ערכים על הרעיונות המעצבים את חיינו. עוד על התרבות

סמן דף זה

×