סינגולריות, ייחודיות

Singularity

מונח בפיזיקה ובמתמטיקה שמשמעותו נקודה (המופיעה בתוך צפיפות אינסופית) שממנה מתפלגות תוצאות, ושהיא עצמה אינה תוצאה של פעולת גורמים אחרים. תיאוריית "המפץ הגדול" (Big Bang) היא דוגמה לסינגולריות: זהו אירוע שלא ניתן לשאול מה גרם לו משום שהמפץ הגדול כשלעצמו הוא התחלת קיומו של החלל/זמן. בשיח התרבות המונח מציין את גבולות ההסבר האנושי; את גבול היכולת שלנו להציע הסבר הנסמך על סיבות מוצקות.

המונח "סינגולריות" משמש הן במסגרת תיאוריה של הפיזיקה והן במסגרת הפילוסופיה של התרבות. בתיאוריה הפיזיקלית והמתמטית הוא מתאר מצב ייחודי וחד-פעמי החורג משרשרת הסיבתיות. דוגמה לחריגה מעין זו היא תיאוריית "המפץ הגדול". חלק מן החוקרים סוברים כי המצב הסינגולרי המתואר כ"מפץ הגדול" עשוי לחזור בשעה שהמציאות הפיזיקלית תשוב ותקרוס אל תוך עצמה, אל החור השחור, שבמרכזו, כך טוענת התיאוריה, שוררת הסינגולריות (הוקינג, 1989).

כמטאפורה תרבותית, המונח מתאר מציאות שאינה אנושית, שהיא מעבר להסברים הפיזיקליים ושניתן לזהותה עם האלוהות (ע"ע אלף). בהשאלה, המונח מתאר מציאות שאינה מתנהלת על-פי עקרונות רציונליים ואינה מצייתת לסיבתיות המוכרת. דוגמה מובהקת לכך היא השיח אודות השואה, שיש הרואים בה אירוע החורג מגבולות המקום והזמן, כלומר תופעה ייחודית המתקיימת בחלל א-היסטורי שאינו ניתן לשיפוט במונחים אנושיים. במובן הכללי, הסינגולריות היא מצב נעדר מקור, שאינו ניתן לתיאור במושגים של יסודות (Foundations). תפיסה זו עולה בקנה אחד עם הלך הרוח הפוסטמודרני ועם הביקורת המשתמעת ממנו כלפי הרציונליות האנושית.

פירוש נוסף למונח נעשה רווח בעקבות מאמרו של המתמטיקאי ורנוֹר וינג' (Vinge) משנת 1993, שכותרתו "סינגולריות טכנולוגית". במאמר זה, שאותו הציג וינג' בפני מדעני נאס"א, הוא טען כי ההאצה ביכולות הטכנולוגיות כיום יוצרת מצב חדש. הסיבה לשינוי תהיה הולדתה ופיתוחה של ישות טכנולוגית בעלת אינטליגנציה גבוהה מזו של בני האדם. לאותה הישות קורא וינג' בשם "סינגולריות". וינג' לא הסתפק בתיאור הישות, אלא גם סיפק לוחות זמנים להופעתה. "אני אתפלא אם זה יקרה לפני 2005 או אחרי 2030", כך טען. לדבריו, השיפורים בתחום החומרה והתוכנה הם תנאי הכרחי לקיומה של הייחודיות. העשורים האחרונים הוכיחו כי ההתקדמות בתחום החומרה עולה על כל דמיון. יכולות החישוב של מחשבים רבי עוצמה שפעלו לפני שלושים שנה נחשבות כיום עלובות. וינג' מודע למחלוקת סביב השאלה אם המדענים יכולים לבנות מכונה שתהיה אינטליגנטית כמו בני האדם, אבל אם התשובה היא חיובית אזי קיים רק ספק קטן שניתן יהיה לבנות מכונה שתהיה אינטליגנטית יותר מבני האדם.

 

מקורות

הוקינג, ס"ו 1989: קיצור תולדות הזמן, מן המפץ הגדול עד חורים שחורים, תרגום: ע' לוטם, תל אביב: מעריב. 

ינאי, צ' 1994: על היקום, על הטבע ועל האדם, רמת גן: פואטיקה, טובי סופר.

Vinge, V. 1993: "What is Singularity?", https://mindstalk.net/vinge/vinge-sing.html

תאור / מקור התמונה:

Auschwitz
Photo: Hans Sterkendries

תרבות, מחשבה, תקשורת
דוד גורביץ' דן ערב

“אנציקלופדיה של הרעיונות” הינה חיבור אנציקלופדי מקורי וביקורתי על תרבות, מחשבה ותקשורת בנות זמננו; מדריך תיאורטי ושימושי למסע בין תחומי דעת מרכזיים של חיי הרוח והיומיום, הכולל יותר מ-600 ערכים על הרעיונות המעצבים את חיינו. עוד על התרבות

סמן דף זה

×