שׁוֹקְמֶנְטָרִי, טלוויזיית הלם
Shockmentary
"חדשות על אסון הן הסיפור היחיד הנחוץ לאנשים".
דון דלילו, מאו II, עמ' 51.המסמך הטלוויזיוני והאינטרנטי בגרסתו המזעזעת: תמונות הלם וזוועה של קטסטרופות ומרדפים משטרתיים, פיגועי טרור ראוותניים, ניסיונות הצלה מסמרי שיער, וידויים קורעי לב ועוד. בהגדרה רחבה, שוקמנטרי הוא כינוי למוסד החדשות בעידן המחבר בין זוועה לבידור. השוקמנטרי משקף זרם יסוד בתרבות: אסטרטגיה פטאלית המטרימה את האסון.
בראשית דרכה זוהתה טלוויזיית המציאות עם השוקמנטרי או עם "טלוויזיית הטראומה". היתה זו גרסה גדושה ומוקצנת של הסרט התיעודי: תמונות הלם "
"התשוקה אל ה
Incorrect use of internal link shortcode.
Usage: [internal-link title="TITLE OF SOME IDEA" text="THE TEXT OF THE LINK"]
The text parameter is optional. When absent, the text of the link will be the specified title.
" (במובן הלאקאניאני) היא המאפיין העיקרי של המאה ה-20 (ז'יז'ק, 2002). זהו הרצון לחדור אל הדבר עצמו. ז'יז'ק טוען שרצון זה מתממש בנקודת השיא, ב"אימה של הממשי", שהיא האפקט האולטימטיבי הנסחט מן הממשי. אנו מוצאים אפקט זה בטלוויזיית המציאות ובסרטי הסנאף (ע"ע אקסטרים). גם סרטי אסונות, כגון הרפתקה בפוסידון (רונלד גראם, 1972), המגדל הלוהט (ג'ון גילרמין, 1974), טיטניק (ג'יימס קמרון, 1997) ו-2012 (ניק אברהרט, 2008), מתפקדים כמנגנון ספקטקולרי שנועד ליצור מראית עין של הממשי; הם מספקים לנו את המציאות עצמה כשהיא עירומה ממהותה, מן הגרעין הקשה של הממשי. איננו רואים את הזוועה, אלא רק את האפקט האסתטי המוסכם שלה. תהליך זה של וירטואליזציה מוביל אותנו לחוות את "המציאות הממשית" עצמה כישות
מכאן לאן?
מקורות
דלילו, ד' 2004: מאו II, תרגום: א' ברויר, אור יהודה: זמורה-ביתן.
ז'יז'ק, ס' 2002: ברוכים הבאים למדבר של הממשי: חמש מסות על ה-11 בספטמבר ואירועים סמוכים, תרגום: ר' מרקס, תל אביב: רסלינג.
תאור / מקור התמונה:
Unknown Photographer
צלם לא ידוע