טרנסווסטיזם, טרנסקסואליות

Transvestism

טרנסווסטיזם – הפקת עונג מיני מלבישת בגדיו של המין השני. מדובר בדרך כלל בגברים הנהנים ללבוש בגדי נשים. ההתחפשות היא חלקית ומטרתה להסוות את המין שמתחת למעטה התחפושת. טרנסקסואליות – תשוקה עזה לחוות את חוויית המין השני. ביטויי התשוקה: התנהגות חברתית המזוהה עם המין השני (התחזות טרנסג'נדרית), וכן הרצון לעבור ניתוח כירורגי לשינוי מין.

יש להבחין בין לבישת בגדי המין השני לשם הפקת עונג מיני ובין פרקטיקות אחרות בעלות זיקה אל בן המין השני, בכללן הטרנסג'נדריות – התנהגות חברתית המזוהה עם בן המין האחר (ע"ע מגדר), והטרנסקסואליות – הרצון העז לעבור טרנספורמציה באמצעות ניתוח כירורגי לשינוי המין. קטגוריית זהות נוספת היא הדראג. במקרה האחרון מדובר בזהות פרפורמטיבית-תאטרלית המבליטה את הדיסוננס בין המראה הגברי ובין התחפושת הנשית של הדמות. יש לראות תופעות אלה כחלק מן המאמץ ליצור זהויות חדשות החורגות מן הדגם הבינארי הנוקשה גבר/אישה, שכן הן מציגות אפשרויות חדשות המהוות פרי של צירופים והכלאות בין אלמנטים המאפיינים את שני המינים (Epstein & Straub, 1991).

הדמויות הטרנסווסטיטיות בקולנוע ההוליוודי תוארו לעתים קרובות כסוטים, כרוצחים, או כגורמים אנטי-חברתיים. כך הוצגו בסרטים כגון שתיקת הכבשים (ג'ונתן דמי, 1991), לבוש לרצח (בריאן דה פלמה, 1980) ופסיכו (אלפרד היצ'קוק, 1960). הסטייה המינית נועדה להטיל דופי בכשירותה החברתית והמוסרית של הדמות ולשרטט את המנגנון הפסיכולוגי שגורם לה לשבש את הסדר החברתי. האפיון הטרנסווסטיטי משמש כחלק מן ההנמקה הנרטיבית של הסרט: ההתגברות על המכשלה החברתית המינית מאפשרת את הפתרון העלילתי (מאירי, 1997: 8-7).

שימוש שונה וחתרני בדמות הטרנסווסטיט נעשה בסרטים כגון מופע הקולנוע של רוקי (ג'ים שרמן, 1975), משהו ללבוש (רוברט אלטמן, 1994) ואד ווד (טים ברטון, 1994): הטרנסווסטיזם הוצג שם כסוג של פרודיה שרירותית. אד ווד – מי שנחשב לבמאי הגרוע ביותר בתולדות הקולנוע – מוצג בסרטו של ברטון כמי שנוהג למצוא נחמה ושלווה כשהוא מחופש לאישה, עוטה סוודר אנגורה. יחד עם זאת הוא מוצג כבעל זהות הטרוסקסואלית יציבה. התחפושת הטרנסווסטיטית שהוא עוטה מייצגת אפוא פרודיה סרקסטית על החברה הבורגנית הסטרייטית ועל הפרנויה שהיא מפתחת כלפי השונה והאחר (ע"ע אני/אחר ; קוויר).

מקורות

מאירי, א' 1997: "תחבולת ההתחזות הטרנס-ג'נדרית בקולנוע: בין "מסקרייד" הייצוג ל"מסקרייד" הצפייה", עבודה לשם קבלת תואר מוסמך, אוניברסיטת תל אביב, עמ' 8-7.

 

Ackroyd, P. 1979: Dressing Up: Transvestism and DragThe History of an Obsession, New York: Simon and Schuster.

Epstein, J. and Straub, K. (eds.) 1991: Body Guards: The Cultural Politics of Gender Ambiguity, New York: Routledge, pp. 223-247.

Stryker, S. 1995: "Transsexuality: The Postmodern Body and/as Technology", Exposure: The Journal of the Society for Photographic Education, 30 (1), pp.38-50.

תאור / מקור התמונה:

Rocky Horror Picture Show. A film by Jim Sharman Starring Tim Curry, Susan Sarandon, Richard O'Brien, Charles Gray, Meatloaf, Barry Bostwick

תרבות, מחשבה, תקשורת
דוד גורביץ' דן ערב

“אנציקלופדיה של הרעיונות” הינה חיבור אנציקלופדי מקורי וביקורתי על תרבות, מחשבה ותקשורת בנות זמננו; מדריך תיאורטי ושימושי למסע בין תחומי דעת מרכזיים של חיי הרוח והיומיום, הכולל יותר מ-600 ערכים על הרעיונות המעצבים את חיינו. עוד על התרבות

סמן דף זה

×